Kuulumisia FINAS päivästä 2021

11.10.2021
​Tämän vuoden FINAS-päivä oli perinteistä poiketen hieman erilainen kuin aiemmat FINAS-päivät. Aiemmin on ollut aamupäivällä kaikille yhteinen osuus ja iltapäivällä kolmesta neljään toimialakohtaista sessiota. Koska FINAS-päivää vietettiin 9.6.2021 etäyhteyksin, päädyimme siihen, että päivä on kaikille yhteinen. Tilaisuus striimattiin Triplan Sokos hotellin kokoustilasta Helsingin Pasilasta. Kokoustilassa oli esitysten pitäjät muutamaa henkilöä lukuun ottamatta.


Ilmoittautuneita striimattuun FINAS-päivään oli lähes 300. Olisi ollut todella mukava tavata kaikki osallistujat paikan päällä, mutta korona-ajasta johtuen se ei ollut mahdollista. Oli kuitenkin upeaa, että niin moni osallistui tilaisuuteen. Toivottavasti seuraava FINAS-päivä 8.6.2023 on mahdollista jälleen pitää muutoin kuin pelkästään etäyhteyksin.

9.6.2021 on kansainvälinen akkreditointipäivä ja siksi päädyimme viettämään FINAS-päivää juuri silloin. Kansainvälistä akkreditointipäivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien. Tämän vuoden teemana on akkreditoinnin rooli kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa.

FINAS 30v

​FINASin pätevyyden arviointitoiminta alkoi 30 vuotta sitten. Kuluva vuosi on FINASille merkkivuosi. Siksi tilaisuuden ohjelmassa oli aiheita liittyen FINASin 30 vuoden taipaleeseen.

Päivän aluksi oli Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Mikko Holmin tervehdyspuheenvuoro FINASille akkreditoinnin merkityksestä ja FINASin roolista. Seuraavaksi vuorossa oli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pääjohtajan Kimmo Peltosen puheenvuoro. FINAS kansallisena akkreditointiorganisaationa siirtyi Mittatekniikan keskuksesta osaksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston organisaatiota vuoden 2015 alussa. Puheenvuorossaan Kimmo Peltonenkin korosti akkreditoinnin merkitystä pätevyyden osoittamisessa. Hän myös korosti akkreditoinnin tunnettuuden lisäämisen tärkeyttä.

IMG_20210609_093837__01.jpg

Heidän jälkeensä oli vuorossa FINASin johtajan Risto Suomisen esitys siitä, miten akkreditointitoiminta Suomessa alkoi ja miten on päädytty nykytilanteeseen.

Tekemisen riemusta ja tuskasta näyttelijä Tom Pöysti piti vivahteikkaan esityksen. Hänen tavoitteenaan on olla työhyvinvoinnin ja elämänilon eheyttäjä. Esityksessä oli paljon ajatuksia herättäviä asiakokonaisuuksia.

Tom FINASpäivä.jpg

Akkreditoinnin merkityksen ja teknisen arvioijan työn muuttumisesta vuosien varrella tarinoivat Solveig Linko ja Tuomo Valkeapää.

Laatukustannusten syvemmästä olemuksesta esityksen piti päällikkö, yliopettaja Harri Peuranen (JAMK, Teollisuustekniikka). Hän korosti akkreditoinnin merkitystä toiminnan luotettavuuden lisäämiseksi. Hänen näkemyksensä mukaan akkreditointi edesauttaa toiminnan kehittämisessä. Lisäksi akkreditointi vähentää virhetoiminnoista aiheutuvia kustannuksia ennaltaehkäisevien toimenpiteiden merkityksen lisääntyessä.

FINAS toteutti asiakaskyselyn vuoden 2021 alkupuolella. Kyselyn tuloksia esitteli FINASin laatupäällikkö Annika Wickström. Kokonaisuutena asiakaskyselyn tulokset olivat hyviä. Myös kehitettäviä osa-alueita oli tunnistettu, kuten toimitusaikojen lyhentäminen sekä viestintä- ja tiedotuslinjausten päivittäminen.

Laatupäällikkö Anna-Mari Lyytinen (Eurofins Environment Testing) kertoi organisaation eri laboratoriotoimintojen yhdistämisestä saman johtamisjärjestelmän alle.

FINAS-päivään osallistuneille lähetettiin kysely päivän sisällöstä ja toteutuksesta. Vastausten perusteella FINAS-päivään oltiin hyvin tyytyväisiä. Asteikolla 1-5 (1=huono/5=erittäin hyvä) tilaisuuden kokonaisarvosana oli 4,1. Numeeristen vastausten lisäksi saatiin myös sanallisia vastauksia. Toivottiin, että jatkossa olisi hyvä järjestää tilaisuus siten, olisi mahdollisuus osallistua paikan päällä tai etäyhteydellä. Lisäksi toivottiin aiempaa rakennetta, jossa oli rinnakkaissessioita.

​​​​​​​​